Uw installaties laten keuren? Zo werkt de SCIOS

Kantoorbenodigdheden

De term scios staat voor Stichting Certificering Inspectie en Onderhoud van Stookinstallaties. Een bedrijf met een SCIOS certificatie is bevoegd om technische installaties te keuren. Voor een grote groep bedrijven is het verplicht om bepaalde installaties regelmatig te laten keuren. Dat is om de veiligheid van werknemers en andere omstanders te garanderen. Verder zijn gedeeltes van de keuring erop gericht om het milieu en de omgeving te beschermen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om verbrandingsinstallaties of andere systemen die potentieel schadelijke stoffen uitstoten.

 

Een systematische manier van controleren

Een bedrijf dat met een SCIOS certificatie moet uiteraard aan bepaalde eisen voldoen. Het is de bedoeling dat keuring bij elk bedrijf op dezelfde manier plaatsvinden. Daardoor dient iedere organisatie aan dezelfde voorwaarden te voldoen. SCIOS is een manier om specifieke veiligheidsvoorschriften universeel vast te stellen.

 

Inspectie, keuring en onderhoud

Door de voorschriften van SCIOS op te volgen kan een technische installatie goedgekeurd worden voor gebruik. Een enkele keuring is daarbij niet voldoende. De meeste technische installaties zullen herhaaldelijk gekeurd worden. Dat gebeurt vaak op een vast moment. Hierdoor kan ook direct vastgesteld worden of een systeem of machine toe is aan onderhoud. In een rapport van een SCIOS gecertificeerd bedrijf staat gedetailleerd beschreven wat er goed of fout is aan een installatie.

 

Een strakke organisatie voor optimale veiligheid

In een rapport staat altijd duidelijk genoteerd op welke datum een keuring heeft plaatsgevonden. Achter elke installatie staat of deze goed is gekeurd of juist niet. Als er een mankement geconstateerd is, dan dient deze zo snel mogelijk verholpen te worden. In een groot deel van de gevallen zal een installatie tot die tijd buiten werking gesteld worden. Als het goed is vindt het onderhoud of de benodigde reparatie binnen korte tijd plaats. Daarna zal opnieuw een keuring uitgevoerd worden om te constateren of een installatie nu wel aan alle voorwaarden voldoet.