3 grote voordelen van blikverpakkingen

Duurzaam ondernemen is inmiddels een veelgebruikte term. Het draait hierbij allemaal om de 3 P’s: people, planet en profit. En zo zijn we constant op zoek naar duurzame producten, verpakkingen bijvoorbeeld. Om de plastic soup terug te dringen, zijn blikverpakkingen een goed alternatief.

Voordelen van blikverpakkingen

We zijn in Nederland overigens al heel goed bezig als het op blikverpakkingen aan komt. Negen op de toen blikjes worden gerecycled. Nederland is hiermee Europees koploper. Maar wat zijn de voordelen precies? We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

1. Duurzaam

Blik is één van de meest duurzame verpakkingsmaterialen. Het kan telkens weer opnieuw gerecycled worden, zonder dat de kwaliteit verloren gaat. Deze cradle to cradle-aanpak is super milieuvriendelijk. Grondstoffen voor metalen verpakkingen zijn gemakkelijk in grote getale in te winnen. De productie kost wel energie, maar deze energie wordt bij het recyclen weer teruggewonnen. Althans, 70 tot 95 procent hiervan. Het materiaal zelf wordt ook steeds dunner en energiezuiniger geproduceerd.  En doordat de stevige buitenlaag beschermt tegen zuurstof, gas, licht, vocht en andere invloeden, is blik ook geen wegwerpproduct maar één die jaren meegaat. 

2. Sterk staaltje werk

Naast het duurzame karakter, is blik ook ijzersterk. Het biedt 100 procent bescherming tegen invloeden van buitenaf. Dit maakt het geschikt verpakkingsmateriaal voor voedsel, breekbare producten en voor schadelijke stoffen. Verfblikken zijn hier een goed voorbeeld van. Je wilt niet dat verf langs de randen van de verpakking naar buiten loopt of dat na een kleine valpartij alles op straat ligt!

3. Herbruikbaar

Blik kan oneindig vaak worden hergebruikt. Lege blikjes moeten apart worden ingezameld, maar gebeurt dit niet dan is er nog geen man overboord. Metalen worden bij de afvalverwerking namelijk met een grote magneet uit het restafval gevist. In samengeperste balen schroot gaat het vervolgens terug naar de smelterijen, waar er een nieuwe fiets, auto, drinkblikje of ander product van wordt gebogen.