Wat doet een accountant?

Voor bedrijven is een accountant, intern of extern, vaak onmisbaar. Het is een vertrouwenspersoon die de complete financiële huishouding onder de loep neemt. Een accountant geeft bijvoorbeeld advies over de jaarrekening, advies over de organisatie zelf, treden op als belastingadviseur en ze kunnen ondersteuning geven aan de salarisverwerking. Grotere bedrijven hebben vaak al een accountant of een hele accountant afdeling in dienst, terwijl kleinere bedrijven vaak een accountant inhuren.

Verschillende soorten

In Nederland hebben we verschillende soorten accountants, ze worden in deze 4 soorten verdeeld.

  • Openbare accountant. Deze accountants zijn vaak verbonden aan een accountantskantoor die andere bedrijven of particulieren kunnen inhuren.  
  • Interne accountant. De naam zegt het al, deze werken specifiek binnen één bedrijf. Meestal vind je deze terug bij grote bedrijven, organisaties of instanties.
  • Accountant in business. Dit is net wat anders, deze mensen bezitten wel een accountancy diploma maar bekleden vaak een hele andere functie. Hierbij kan je denken aan hogere functies zoals financieel manager.
  • Overheidsaccount. Zij zijn werkzaam bij de overheid, bijvoorbeeld bij de Belastingdienst of de Algemene Rekenkamer.

Verschil tussen een AA-Accountant en een RA-Accountant

Als AA-Accountant ben je vooral een adviseur van bedrijven op bedrijfseconomisch en fiscaal gebied. Zij houden zich voornamelijk bezig met administratieve zaken en het maken van een jaarrekening, welke zelf worden opgesteld. Ook beoordeel en controleer je jaarrekeningen van collega’s. AA staat voor Accountant Administratieconsulent. Om een AA-Accountant moet je in het bezit zijn van een relevante HBO opleiding met een aanvullende AA opleiding. Een RA-Accountant controleert op basis van de boekhouding de resultatenrekening, de balans en het kasstroomoverzicht. Deze verslaglegging is vaak verplicht om schuldeisers, aandeelhouders en andere belanghebbenden inzicht te geven in de financiële situatie van het bedrijf of de organisatie. De titel RA staat voor Register Accountant. Een relevante WO opleiding vervolgt met de gehele RA opleiding is verplicht om RA-Accountant te worden.

Permanente educatie is belangrijk

De regels rondom alle financiële zaken zijn heel veranderlijk, daarom is het noodzakelijk dat een accountant gedurende zijn gehele loopbaan zich door blijft ontwikkelen en leren. Er zijn veel trainingen en cursussen die accountants kunnen volgen, op dit moment is het voor bijna alle accountants verplicht om in periodes van 3 jaar een bepaald aantal PE-punten te behalen, deze punten kunnen ze halen door het volgen van deze cursussen. PE staat voor Permanente Educatie, zo zorgen ze ervoor dat accountants constant blijven doorleren en dat ze op de hoogte blijven van alle ontwikkeling.