Printer kopen? Hier moet je op letten!

Je wil een printer kopen, maar je hebt geen idee welke je moet kiezen? Je bent de enige niet! Er is tegenwoordig enorm veel keus, dus de kans is groot dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Om je een eindje op weg te helpen hebben we hieronder een aantal belangrijke aandachtspunten op een rijtje gezet!

Wat is een goede printer?

Wat is een goede printer? Die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden als je misschien zou denken. We hebben allemaal andere eisen als het op printers aankomt. De één hecht veel waarde aan een goede afdruk kwaliteit, de ander vindt het vooral belangrijk dat de printer snel is. En weer een ander wil graag een wifi printer waarmee je ook kunt scannen en kopiëren. Je kunt dus niet zeggen dat een printer de beste printer is, want dat zal voor iedereen verschillend zijn.

Dus welke printer past bij mij?

Voordat je een printer aanschaft is het belangrijk om voor jezelf op een rijtje te zetten wat je precies verwacht van jouw ideale printer. Dit kun je doen door jezelf de vraag te stellen:hoe intensief ga ik de printer gebruiken? Hoef je alleen af en toe iets uit te printen? Dan zal een inktjetprinter volstaan. Deze zijn tegenwoordig heel goedkoop in aanschaf. Alleen de cartridges zijn prijzig, maar als je niet vaak of veel hoeft te printen kun je er wel lang mee doen. Als je je printer intensief gaat gebruiken, dan kun je het beste kiezen voor een laserprinter. Deze zijn duurder in aanschaf, maar aanzienlijk goedkoper in gebruik.

Wil ik alleen in zwart-wit kunnen printen of ook in kleur?

Kleurenprinters zijn duurder in gebruik dan zwart-wit printers. Maar als je voornamelijk tekstdocumenten moet printen, dan heb je misschien geen kleurenprinter nodig.

Op welk papierformaten wil ik kunnen printen?

Printers die zijn uitgerust met meerdere papierlades voor verschillende papierformaten, zijn niet alleen groter maar ook duurder in aanschaf. Als je echter alleen maar op A4 formaat hoeft te printen, is een A3-lade natuurlijk overbodig.

Wil ik ook dubbelzijdig kunnen printen?

Als je veel grote printopdrachten hebt kun je veel papier besparen door documenten dubbelzijdig af te drukken. Als je verwacht dit regelmatig te doen, zoek dan naar een printer met duplexmodule. Deze zijn namelijk in staat om het papier automatisch om te draaien.

Hoe snel moet de printer zijn?

Als je slechts af en toe wat moet printen, dan is de snelheid van de printer waarschijnlijk niet zo belangrijk. Maar als je veel grote printopdrachten hebt is de afdruksnelheid een belangrijke factor.

Wat kost een printer?

Als het goed is heb je nu een aardig beeld van de eisen waar je printer aan moet voldoen. En daarmee wordt ook het kostenplaatje een stuk duidelijker. Maar staar je vooral niet blind op de aanschafprijs! Veel goedkope printers blijken na verloop van tijd namelijk veel duurder te zijn vanwege hoge kosten aan inkt en toner. Ga je een printer kopen, dan kun je het beste kijken naar de kosten per afdruk. Deze geven namelijk een veel accurater beeld van wat je daadwerkelijk kwijt bent per afgedrukte pagina.

Is huren beter dan een printer kopen?

Veel zakelijke gebruikers kiezen tegenwoordig voor printers huren in plaats van kopen. Dit biedt meerdere voordelen. Je betaalt een vast bedrag per maand. In ruil daarvoor krijg je de printer van je keuze, inclusief levering, installatie, onderhoud en service. In veel gevallen kun je ook de kosten voor de inkt en toner bij het maandbedrag laten optellen. En bij storingen wordt er direct een monteur gestuurd om te zorgen dat je printer weer zo snel mogelijk operationeel is. En dat is voor bedrijven natuurlijk ideaal!