Belastingaangifte bij overlijden

Wanneer iemand komt te overlijden zullen een aantal belastingzaken geregeld moeten worden. Hoe doe je dit op respectvolle wijze, zonder dat de nasleep een grote impact heeft? De laatste belastingaangifte bij overlijden. 

Het hangt van de situatie af of er een laatste belastingaangifte inkomstenbelasting gedaan moet worden. Dit wordt ook wel het F-biljet genoemd waarbij F voor Finale staat. Het kan ook zo zijn dat er belastingaangifte erfbelasting gedaan moet worden. Dit heette tot 2010 Successie-aangifte. Daarnaast moeten ook toegekende voorlopige aanslagen gewijzigd en/of stopgezet worden. Dit geldt hetzelfde voor eventuele aanslagen. Je kunt al dezen uitbesteden bij Koppel Advies of zelf doen.

De laatste belastingaangifte

Ook in het laatste levensjaar moet er een belastingaangifte inkomstenbelasting gedaan worden. Dit F-biljet wordt ook altijd aan de erfgenamen van de overledenen gestuurd. Je kan ook altijd de belastingdienst vragen of ze het F-biljet naar je toe willen sturen. Uit de finale belastingaangifte zal kenbaar worden of er een belastingschuld is of dat de overledene juist nog belasting te goed heeft. Als er een schuld is dan mag dit op de erfenis in mindering gebracht worden. Een vordering op de fiscus verhoogt juist de verkrijging.

Belastingaangifte erfbelasting

Iedereen heeft natuurlijk bezittingen en schulden. Op het moment dat iemand is overleden worden deze bezittingen en schulden nagelaten aan de erfgenamen. Familierecht, huwelijkse voorwaarden, samenlevingscontract bepalen allemaal het aandeel van de erfgenamen in de nalatenschap. Het kan zo zijn dat over ee aandeel nog erfbelasting er afgehaald wordt. Dit werd tot 2010 successierecht genoemd. De aangifte erfbelasting zal hier meer duidelijkheid over geven.

Voorlopige aanslagen

Als de desbetreffende overledenen alleenstaand was dan zal een lopende voorlopige aanslag zo snel mogelijk stopgezet moeten worden. Het is namelijk zo dat er na het overlijden geen recht meer is op belastingteruggaaf. Als dit wel door blijft lopen dan zullen deze bedragen alsnog terugbetaald moeten worden. Het is dus belangrijk om dit stop te zetten om vervelende situaties te voorkomen. Vaak is het zo dat de fiscus de voorlopige aanslag zelf stop zet. Toch is het belangrijk dit wel in de gaten te houden. Als de overledene samenwoond met iemadn dan geld het bovenstaande niet. Voor de partner van de desbetreffende is het dan belangrijk om de situatie opnieuw in te laten schatten. Voorlopige aanslagen zijn gebaseerd op de gezamenlijke situatie voorheen. Bij het overleden van de partner veranderd dit waardoor de huidige situatie gewijzigd moet worden. Het kan ook zo zijn dat er recht is op een voorlopige aanslag.